Maple Front Page Hero

Maple Apartments

This landmark architectural development incorporating 51 apartments over five floors and a basement level car park delivers stunning contemporary design, spacious light-filled living spaces and easy access to the multitude of amenities that make Hawthorn one of Melbourne’s most charming and sought-after heritage suburbs.

Equal parts form and function, the clever flexible interiors boast bespoke bathrooms and custom joinery, oak floorboards, European appliances and premium quality fittings and fixtures throughout. A north-westerly aspect and floor-to-ceiling windows ensures each apartment offers an abundance of natural light and breathtaking views across the Melbourne city skyline. 

The sleek bronzed façade incorporates aluminium balustrades, textured precast panels, terracotta blades, metal cladding and sliding screen louvres.

Figurehead won this ‘Design and Construct’ project after a rigorous tender process, during which we collaborated closely with the client and designers to value manage the project plan in order to achieve the established target budget. We then coordinated the completion of all design documents and reviewed the original tender documentation to provide a number of cost-saving recommendations, as well as working with key subcontractors and conducting a detailed sales and marketing audit to ensure delivery of a high-end product commensurate with both the target budget and purchaser expectations.

Construction of the Maple Apartments commenced in September 2015. The major logistical challenge for the site was the limited loading options available, with two busy street frontages restricted by tramlines on the west elevation and a freeway on the north elevation. In consequence, all loading took place via a narrow laneway at the back of the site.

Thanks to an expertly managed construction program we were able to achieve practical completion of the complex in November 2016 - two months ahead of the contracted completion date - allowing tenants to settle in to their new homes before Christmas.

“Despite constrained access to the site and numerous unforeseen authority requirements, the project finished more than two months ahead of contract program without any compromise to the quality of the built product.”

- Lachie Gibson | Director | Angle