EC171001 ECP6975 web

CityLife Church

This $10M redevelopment of the Knox headquarters of Melbourne’s largest church organisation was a two-part project comprising a new double-level community centre, as well as the partial demolition and remodelling of the existing community centre into a new reception wing. The new buildings incorporate a spacious foyer, new café and children’s play area, upgraded and new children’s ministry rooms and additional meeting rooms. Boasting high-end joinery and finishes throughout, the buildings interconnect via a crossover bridge and are clad in a striking metal façade featuring the CityLife signage.

Additional works included minor renovations to areas of the existing structure and a resurrection of the asphalt car park complete with new playgrounds and landscaping.

Figurehead was awarded this project following a competitive tender process coordinated by project managers Sinclair Brook. As part of the tender process, Figurehead presented the client with several value management options in order to reduce the overall contract sum, many of which have since been adopted. We also suggested an alternative construction methodology that resulted in a 24-week reduction in construction time.

During the demolition and excavation stages we overcame some challenging and unanticipated conditions on site, namely old in-ground tanks, undocumented footings and asbestos. Once construction commenced, integrating the new building into an older established structure was a delicate and complex operation requiring the expertise of our experienced team, particularly when integrating the electrical and mechanical systems. By relocating the existing Community Care Centre and its staff into temporary accommodation in the adjacent car park we were able to carry out works to both buildings in a single stage, while ensuring the church, school, café and childcare centre remained accessible to the thousands of community members who attend the complex each week for services, events and activities.

We worked very closely with both the project manager and the client to ensure minimal disruption to the centre’s day-to-day operations during this time and the project was successfully handed over in August 2017.